COVID-19

Årsmöte 2020/2021. 2 Maj.

Med tanke på covid-19 kommer vi inte kunna ha årsmötet inomhus i år. Vi kommer därför att ha det mötet utomhus, där vi kan sätta oss lite mer utspritt. Mötet kommer att hållas den 2 maj. Glöm inte att betala in medlemsavgiften på 100:- per person till Bankgiro : 5276-7142. Obs! Glöm ej att ange namn och vad inbetalningen avser.

Bäckaby 2021-03-29

Gymmet

FHM har rekommenderat oss att undvika trängsel och att man bara skall träffas i mindre sällskap om ca 4 personer.

Bäckaby Hembygd och sockenförening, följer ju naturligtvis dessa rekommendationer och därför har styrelsen beslutat att gymmet får maximalt besökas av 4 personer samtidigt.

När ni kommer till gymmet ligger det på ert ansvar att se till att detta efterlevs.

Vi kan tyvärr inte kontrollera det, då vi inte har någon reception eller liknande på plats.

Skulle det uppdagas att detta inte efterföljs, kommer vi att tvingas stänga gymmet.

Med vänlig hälsning

Bäckaby 2020-12-31Välkomna.

Information om modernisering av Bäckabygårdens gym.
Bäckabys gym startades 2001 i skolan som ligger bredvid Bäckabygården. Det drevs då av Bäckaby sockenråd, som sedan gick samman med Bäckaby Hembygdsförening till nuvarande Bäckaby Hembygds och Sockenförening.
Ett antal maskiner inköptes begagnade och fler har tillkommit under åren. För ca 10 år sedan flyttades gymmet till Bäckabygårdens andra våning som inreddes för detta. Det har varit populärt med många besökande.
För tre år sedan insåg styrelsen att gymmets maskiner var utslitna. Både mekaniskt och i elektroniken som är inbyggd i många maskiner. Det fanns inte reservdelar att köpa. Valet stod mellan att byta ut maskinerna till nya eller lägga ner gymmet.
Det visade sig att det gick att få bidrag till 68% av kostnaden i länsstyrelsens landsbygdsprogram som finansierades av EU, om Vetlanda kommun samtidigt bidrog med 22%. Offert anskaffades och bidrag söktes. Bidragen beviljades och nu står gymmet utrustat med nya moderna maskiner.
Bäckaby tackar!

__________________________________________________________________________

Information om Harrys borrigg med lokal.
I Bäckaby bodde en man vid namn Harry Johansson. Född 1911 och död 1990. Under åren 1940-1945 byggde han en brunnsborrningsmaskin av linstöttyp. Den användes för brunnsborrning efter vatten. Den kallas numer Harrys borrigg. Efter hans död blev borriggen stående i skogen. På hans gård fanns hans arbetsbod med alla hans verktyg som hörde till borriggen.
År 2013 hittades borriggen svårt rostangripen, och en grupp inom Bäckaby Hembygds och Sockenförening, kallad Bäckaby Lymlar, beslöt att renovera borriggen. I augusti 2014 kunde den renoverade borriggen visas upp, och i augusti 2017 visades den i drift på Motorns dag i Målilla med bod och verktyg. En grupp hade samlat dokumentation om Harry och hans borrigg. Både berättelser, foton och filmer.
Det finns bara en liknande borrigg i Sverige, på Gotland.
Harrys borrigg är en del av bygdens kultur och teknikhistoriahistoria, och det uppstod behov av en lokal där den kan visas och står skyddad.

Genom projektstöd från Länsstyrelsens landsbygdsprogram och Vetlanda kommun och lokala sponsorer har vi byggt en lämplig lokal för borriggen med arbetsbod och dokumentation på Bäckaby Hembygds och Sockenförenings tomt vid Bäckabygården, intill uteserveringen. Där har vi också möjlighet att köra borriggen. Bäckaby Hembygds och Sockenförening är tacksamma för stödet.

Säker by.

SäkerBy är ett projekt för att öka tryggheten, kunskapen och attraktiviteten för boende i byar långt från räddningstjänst, ambulans och polis.
Ett samarbete mellan Brandskyddsföreningen, Räddningstjänsten och Polisen,  finansierat genom Leader Linné Småland.

Mer info Inbjudan Bäckaby