Matsedel November.

DagMaträtt
Torsdag 1kung Fidde (kycklinggryta)
Apelsinsoppa.
Aktivitet:Ulla Erdeberg- ”Från utkanten av Stockholm till lugnet i Landsbro,
en resa med hundar och ungar i fokus”
Onsdag 7Kycklingklubba med klyftpotatis
Tegans hasselnötskaka.
Torsdag 8Torsk med kräftsås och potatis.
Glöggkokta päron med grädde.
Aktivitet:Thomas och Elisabeth Stoltz Niklasson – Musik i advent
Onsdag 14Julbord pris 175kr.
Aktivitet:Vi går till Bäckaby Förskola och lyysnar på barnens skönsång
Aktivitet:

Plymska husetDen 17 augusti startar serveringen i Plymska Huset. Vi har öppet som tidigare
dvs onsdag och torsdag maten står på bordet 12.30.
 
På torsdagen har vi en aktivitet efter maten som vanligt, aktiviteten startar 13.30.
 
Matsedlar finns att se på sidan för serveringen, lunchen kostar from 17 augusti 100:-

givetvis ingår sallad, smörgås, kaffe och efterrätt.
 
Tala om för Marie  (0706 622 444) eller Dorrit (0705 425 517) att ni tänker komma så blir matinköpen effektivare. Föranmälan måste ske senast tisdag 12.00 för den vecka som ni tänker komma.
 
Vi hälsar alla gäster välkomna, gamla som nya.
 
Bäckaby hembygds och sockenförening.

Information om modernisering av Bäckabygårdens gym.
Bäckabys gym startades 2001 i skolan som ligger bredvid Bäckabygården. Det drevs då av Bäckaby sockenråd, som sedan gick samman med Bäckaby Hembygdsförening till nuvarande Bäckaby Hembygds och Sockenförening.
Ett antal maskiner inköptes begagnade och fler har tillkommit under åren. För ca 10 år sedan flyttades gymmet till Bäckabygårdens andra våning som inreddes för detta. Det har varit populärt med många besökande.
För tre år sedan insåg styrelsen att gymmets maskiner var utslitna. Både mekaniskt och i elektroniken som är inbyggd i många maskiner. Det fanns inte reservdelar att köpa. Valet stod mellan att byta ut maskinerna till nya eller lägga ner gymmet.
Det visade sig att det gick att få bidrag till 68% av kostnaden i länsstyrelsens landsbygdsprogram som finansierades av EU, om Vetlanda kommun samtidigt bidrog med 22%. Offert anskaffades och bidrag söktes. Bidragen beviljades och nu står gymmet utrustat med nya moderna maskiner.
Bäckaby tackar!

__________________________________________________________________________

Information om Harrys borrigg med lokal.
I Bäckaby bodde en man vid namn Harry Johansson. Född 1911 och död 1990. Under åren 1940-1945 byggde han en brunnsborrningsmaskin av linstöttyp. Den användes för brunnsborrning efter vatten. Den kallas numer Harrys borrigg. Efter hans död blev borriggen stående i skogen. På hans gård fanns hans arbetsbod med alla hans verktyg som hörde till borriggen.
År 2013 hittades borriggen svårt rostangripen, och en grupp inom Bäckaby Hembygds och Sockenförening, kallad Bäckaby Lymlar, beslöt att renovera borriggen. I augusti 2014 kunde den renoverade borriggen visas upp, och i augusti 2017 visades den i drift på Motorns dag i Målilla med bod och verktyg. En grupp hade samlat dokumentation om Harry och hans borrigg. Både berättelser, foton och filmer.
Det finns bara en liknande borrigg i Sverige, på Gotland.
Harrys borrigg är en del av bygdens kultur och teknikhistoriahistoria, och det uppstod behov av en lokal där den kan visas och står skyddad.

Genom projektstöd från Länsstyrelsens landsbygdsprogram och Vetlanda kommun och lokala sponsorer har vi byggt en lämplig lokal för borriggen med arbetsbod och dokumentation på Bäckaby Hembygds och Sockenförenings tomt vid Bäckabygården, intill uteserveringen. Där har vi också möjlighet att köra borriggen. Bäckaby Hembygds och Sockenförening är tacksamma för stödet.